Češi perou méně než jiní Evropané

Praha - Jeden Čech spotřebuje ročně 5 kilogramů pracího prášku, například Maďaři potřebují pro čisté prádlo o dvě kila prášku více. Ostatní sousedé jsou na tom podobně jako Maďaři. Nejvíce perou Němci. S lepší informovaností se má trh i ve vyspělých zemích kam dál rozvíjet.

„Je to jednoznačně dáno místními zvyky,“ zamyslel se nad hlavním důvodem rozdílů v praní mezi blízkými zeměmi člen představenstva společnosti Henkel Friedrich Stara. „Je to ale jistě i otázka lepší reklamy a informování o správném dávkování,“ dodal v interview pro Ekonomiku ČT24 Stara. 
 
„Každý chemický produkt má dopad na životní prostředí,“ netají Stara. Ekologie je ale velmi důležitou součástí politiky Henkelu. V polovině devadesátých let to byla právě tato společnost, která uvedla na trh bezfosfátové prací prášky. Od roku 2006 Henkel prostředky obsahující fosfáty přestal vyrábět úplně. „Pracujeme i na zkvalitnění praní při nižších teplotách,“ pochlubil se Stara.
 
V celém odvětví se dle Stary točí 80 miliard euro. Nejzajímavější lokality jsou přirozeně rozvojové země. „Růst potenciálních tržeb má ale i trh v rozvinutých zemích, pravidelně zaznamenává asi čtyřprocentní růst,“ uzavřel Stara.