Boeing zvažuje stížnost na rozhodnutí armády o zakázce na letadla

Washington - Americká společnost Boeing zvažuje, že podá stížnost proti rozhodnutí americké armády udělit zakázku na dodávku speciálních letadel zajišťujících doplňování paliva za letu v hodnotě 35 miliard dolarů (571,7 miliardy Kč) evropskému konsorciu EADS a firmě Northrop Grumman. EADS zastřešuje výrobce letadel Airbus, hlavního konkurenta Boeingu.

Armáda využívá téměř 50 let tankovací letadla Boeing a obecně se předpokládalo, že americká společnost získá zakázku i tentokrát. V pátek Boeing obdržel od armády oficiální zdůvodnění vítězství konkurenčního konsorcia. V příštích dnech hodlá tyto údaje přezkoumat a poté bude zvažovat podání stížnosti.

Boeing již několikrát uvedl, že podle jeho názoru je konkurenční nabídka horší, a to jak v případě nákladů a rizik, tak i v požadavcích na výkon a schopnosti strojů. „Náš názor je, že armáda kupuje dražší a méně schopnější letadla,“ uvádí se v prohlášení společnosti.

Americká armáda minulý týden svým rozhodnutím o udělení zakázky na 179 tankovacích letadel překvapila téměř všechny. Oznámení také vyvolalo rozhořčení mezi spojenci Boeingu v americkém Kongresu i v Pentagonu. Zákonodárci také upozorňují, že by mohlo vést ke ztrátě tisíců pracovních míst. Ministerstvo obrany se však brání, že úkolem soutěže není zvažovat vliv nabídky na pracovní místa, ale vybrat nabídku nejvhodnější pro armádu, napsaly agentury AP a Reuters.

Konsorcium EADS má za sebou řadu potíží. Poslední z nich přišla loni v listopadu, kdy firma oznámila zpoždění dodávek vojenských leteckých transportérů A400M, které ho může stát až 1,4 miliardy eur kvůli pokutám a dalším nákladům. Dále připravuje o velké peníze EADS také pokles dolaru.

Největší problém EADS se ale začal odvíjet v červnu 2005, kdy Airbus začal odkládat dodávky obřího letadla A380. Krize Airbusu pak zasáhla i do struktury podniku a vedla ke změnám v nejvyšším managementu. Následná restrukturalizace připraví o místa 10.000 lidí, ale má skupině do roku 2010 snížit náklady o dvě miliardy eur.