Vlaky v Německu jezdí, stávka byla zažehnána

Berlín - Odborový svaz německých strojvůdců GdL odvolal stávku, která měla začít v pondělí. Generální ředitel Deutsche Bahn (DB) Hartmut Mehdorn už včera večer oznámil, že se vedení drah podařilo s odbory dohodnout na nové kolektivní smlouvě. Přesto se dnes čekal omezený provoz. Vlaky, včetně těch mezi Českem a Německem, jezdí bez omezení. Kolaps ale zažívá hromadná doprava v Berlíně.

Strojvůdci již loni na podzim uskutečnili kvůli požadavku na zvýšení mezd několik časově omezených stávek v osobní i nákladní dopravě. V lednu se nakonec vedení DB dohodlo s GdL, že od března stoupnou mzdy pro 34 tisíc strojvůdců o osm procent a v září o další tři procenta. Problémem se však stala základní kolektivní smlouva, která měla přesně vymezit postavení GdL vůči ostatním odborovým svazům na německé železnici.
 
GdL se obával, že nová smlouva nezajišťuje svazu dostatečnou nezávislost. Dráhy prý navrhly smlouvu tak, aby nemohly vzniknout rozpory mezi dílčími smlouvami uzavřenými s GdL a smlouvami se zbylými dvěma odborovými svazy, Transnet a GDBA. To však GdL považoval za nepřípustné omezení své nezávislosti.
 
Spor na železnici je pouze jedním z řady sporů o mzdách v Německu. Od minulé středy stávkují za zvýšení mezd zaměstnanci místní dopravy v Berlíně. V pátek selhalo další kolo jednání o zvýšení mezd pro zaměstnance veřejného sektoru. Odborový svaz Ver.di pohrozil, že pokud se nedohodnou do konce měsíce, zahájí v dubnu další vlnu stávek. Stávkou pohrozili i zaměstnanci poštovní společnosti Deutsche Post. 

Šestým dnem dnes pokračuje v Berlíně stávka zaměstnanců veřejné dopravy za vyšší platy. V německé metropoli tak i nadále nejezdí tramvaje, metro ani většina autobusů. Před hrozícím kolapsem veřejné dopravy město zachránilo odvolání stávky strojvůdců, díky čemuž
funguje alespoň rychlodráha S-Bahn, kterou provozuje právě státní železnice.