Skandál s tajnými konty se zřejmě týká i českých firem

Praha - Skandály s takzvanými lichtenštejnskými daňovými úniky, kterými se zabývají vyšetřovatelé na třech kontinentech, se pravděpodobně týkají i českých firem. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že ministerstvo financí přesto stále odmítá požádat Němce o informace, které by umožnily rozkrýt údaje o lichtenštejnských kontech českých hříšníků. O seznam však podle informací serveru Týden.cz začala usilovat protikorupční policie.

České ministerstvo financí před dvěma týdny nejprve prohlásilo, že má o data zájem. Ministr financí Miroslav Kalousek podle deníku ovšem současně tvrdí, že má se žádostí o disketu kvůli jejímu původu etický problém. „Rozumné a slušné je proto počkat, až nám Němci údaje sami nabídnou,“ řekl Kalousek po jednání ministrů financí v Bruselu. To ale Němci v žádném případě v úmyslu nemají. Vyjádřili jen vstřícnost vůči těm, kdo budou o informace sami žádat.

Podle serveru Týden.cz by seznam milionářů skrývajících své zisky v daňových rájích ocenila domácí protikorupční policie. „Podnikáme konkrétní kroky, abychom tu kauzu mohli rozpracovat. O ten seznam velice stojím. Pokud se k němu dostaneme, budeme se jím zabývat velice intenzivně,“ uvedl šéf protikorupční policie Jiří Novák. „Žádná informace, která by dosvědčila trestnou činnost, není nepřijatelná. Je několik způsobů, jak se ta informace může zrodit. A jakýkoli je pro nás přijatelný,“ dodal.

Angažmá českých firem potvrdil nejmenovaný zdroj HN, který má k údajům zprostředkovaně přístup. „Můžeme důvodně předpokládat, že se o to (české firmy) mohly pokoušet. Vůbec to nebereme na lehkou váhu,“ poznamenal šéf daňové správy Jan Knížek.

Vyčkávací taktika může podle listu vyvolat řadu spekulací. Počínaje tím, že úřady ve skutečnosti o data zájem nemají, aby ochránily vlivné byznysmeny, až po domněnky, že některé neoficiálně získané údaje mohou takzvaně řízeně uniknout do médií. Podle Týdne nicméně zůstáva otázka, zda by koupené důkazy obstály v trestním řízení.

Aférou s tajnými konty, kam si bohatí Evropané údajně odkládali peníze, se už několik týdnů zabývají vyšetřovatelé v mnoha zemích. Využili tak nabídky Německa, které údaje zdarma poskytuje. Jediné Dánsko zatím prohlásilo, že disketu s daty z etických důvodů nechce. Původně ji totiž bývalý pracovník lichtenštejnské LGT Bank ukradl a pak prodal německé tajné službě. Ostatní země ale považují za důležité informace prověřit, protože tajná konta mohou sloužit třeba i ke korupci.