Pražská burza při malém zájmu oslabila o půl procenta

Praha - Akcie na pražské burze dnes kopírovaly vývoj na ostatních evropských trzích a bez výraznějšího zájmu oslabovaly. Index PX tak skončil obchodování o 0,48 procenta slabší na hodnotě 1460,9 bodu.

Největší propad zaznamenaly akcie výrobce netkaných textilií, společnosti Pegas Nonwovens, které při velmi nízkém objemu obchodů smazaly více než 5,5 procenta. Klesaly i akcie obou bankovních titulů, Komerční banky a Erste Bank o 2,12, respektive 1,73 procenta. Na základě zveřejnění nepříznivých hospodářských výsledků oslabily akcie farmaceutické společnosti Zentiva o více než půl procenta.

Naopak dařilo se ČEZu , jehož akcie zpevnily o 1,3 procenta a polepšila si i Telefónica O2.

Nejníže od poloviny roku 2006 sestoupily západoevropské akcie. Panevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,15 procenta. Dolů ho táhly zejména akcie bank jako UBS nebo BNP Paribas. Od počátku roku ztácí index už 17 procent.

Nepříliš příznivé výsledky hlásí z druhé strany Atlantiku newyorkská burza. Index Dow Jones ztrácívá přibližně půl procenta. Díky dobrým výsledkům v nově otevřených restauracích posilují akcie společnosti McDonald's. Nedaří se správci soukromého kapitálu Blackstone, jejíž akcie reagují na ztráty společnosti v posledním čtvrtletí loňského roku půlprocentním poklesem.