Švédsko chce koordinovat liberální státy EU

Brusel - Švédsko se snaží spojit státy Evropské unie, které jsou zastánci volného obchodu, ke společnému postupu podobným způsobem, jako se koordinují země z protekcionistického tábora. Své záměry oznámila švédská ministryně obchodu Eva Björlingová. Mezi liberální země přitom počítá i Českou republiku.

Björlingová už prý o vytvoření koordinované aliance zastánců volného obchodu jednala se svými protějšky z Velké Británie, Německa, České republiky, Dánska, Finska a pobaltských zemí. Důvodem je sílící organizace mezi protekcionismy. „Musíme mluvit jedním jasným a silným hlasem, stejně jako to dělají protekcionisté,“ řekla ministryně. Které země do ochranářského tábora řadí, však odmítla konkretizovat.

Tradičně protekcionistickou zemí je Francie, která se snaží před konkurencí chránit především své zemědělce. Velké zemědělské dotace francouzské vlády a ochrana trhu se zemědělskými produkty jsou však trnem v oku Světové obchodní organizaci (WTO). V poslední době proto Francie aktivně organizuje ostatní evropské země, aby se stavěly proti ústupkům Evropské unie vůči WTO. Svůj průmysl se zase snaží chránit stagnující Itálie.

Největší protiváhou dvěma velkým protekcionistickým státům by mohlo být Německo. Nejvýznamnější světový vývozce se však podle některých expertů od svého doposud liberálního kréda nyní odklání.

Česko se staví na stranu tábora, který je pro bourání obchodních bariér. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman po dnešním jednání ministrů obchodu v Bruselu zdůraznil, že ČR má zájem na odstraňování bariér zejména v obchodu s průmyslovými výrobky.