ČT: ČNB povolila sloučení stavebních spořitelen Raiffeisen a Hypo

Praha - Česká národní banka povolila sloučení Raiffeisen stavební spořitelny a spořitelny Hypo. Dlouho dopředu avizovaná fúze proto začíná platit od dnešního dne. Raiffeisen získává transakcí v Hypo stoprocentní podíl, a stane se tak trojkou na českém trhu. V dnešním Dobrém ránu to oznámili šéfové obou firem Jan Jeníček a Tobias Heller, cenu obchodu však odmítli sdělit.

„Hypo stavební spořitelna byla historicky jediná stavební spořitelna, kterou bylo možné koupit. Je to spořitelna s velkým klientským kmenem a kvalitní sítí obchodních zástupců. Sloučením obou stavebních spořitelen se nám naskýtá možnost posílit podíl na trhu stavebního spoření, kde už kvůli vysoké saturaci přirozený růst není tolik možný,“ vysvětlil pohnutky  Raiffeisen její generální ředitel Jan Jeníček.

Fúzi dvou významných hráčů na trhu schválil již v únoru Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Díky transakci vznikne ústav se zhruba jedním milionem smluv, který bude mít až dvacetiprocentní podíl na trhu. „Veškerá témata, která se týkají smluvních podmínek nebo kupní ceny, jsou opravdu důvěrná. Takto to bylo domluveno v kupní smlouvě a není možné je sdělit,“ řekl bývalý předseda představenstva HYPO stavební spořitelny Tobias Heller. Odborníci odhadují, že cena obchodu se může pohybovat mezi dvěma a třemi miliardami korun.

Hypo stavební spořitelna je společně například s UniCredit Bank, Živnostenskou bankou nebo CAC Leasing členem finanční skupiny UniCredit Group. Ke konci loňského září evidovala spořitelna přes 420 tisíc smluv o stavebním spoření. Raiffeisen má smluv asi o polovinu víc. Svým klientů půjčila loni na bydlení víc než 7 miliard korun. Tři čtvrtiny akcií spořitelny vlastní Raiffeisen Bausparkassen Holding, zbylých 25 procent patří české Raiffeisenbank.

Obě společnosti ubezpečily klienty zanikající značky Hypo stavební spořitelny, že podmínky jejich smluv ani dostupnost služeb se pro ně nezmění. Pod logem Raiffeisen zůstanou zachovány všechny současné pobočky Hypo stavební spořitelny.

Vydáno pod