Koláček a Měkota prodali podíl ve firmě Czech Coal partnerům

Praha - Podnikatelé Antonín Koláček a Luboš Měkota prodali podíly v uhelné skupině Czech Coal, která spoluvlastní Mosteckou uhelnou (MUS), dosavadním partnerům. Uvedl to mluvčí Czech Coal Radek Stavěl. Cenu transakce firma odmítla zveřejnit. Podle informací MF Dnes však Vasil Bobela a Petr Pudil za podíly zaplatili 11,5 miliardy korun.

Společnost Czech Coal N.V. registrovaná v Nizozemsku drží ve skupině a v MUS jednapadesátiprocentní podíl. Zbývajících 49 procent vlastní kyperská společnost Indoverse Czech Coal Investments podnikatele Pavla Tykače.

O Mosteckou uhelnou v minulosti projevovali zájem velcí hráči na energetickém trhu. O koupi firmy jednala například tuzemská elektrárenská jednička ČEZ a společné plány na výstavbu hnědouhelné elektrárny s MUS loni oznámil německý koncern E.ON.

Koláček s Měkotou měli dosud v Czech Coal čtyřicetiprocentní podíly. Zbylých dvacet procent si rovným dílem dělili Bobela a Pudil, kteří dnes ovládají celou společnost.

Vedle Mostecké uhelné a obchodníka s energetickými komoditami Czech Coal do skupiny dále patří řada obslužných společností a majetkové účasti v regionálních teplárnách. Skupina zaměstnává více než šest tisíc lidí.