Zelená pro Google, oranžová pro Intel a aerolinky

Brusel/Praha - Evropská komise dnes představila svou nejbližší kontrolní agendu. Povolila společnosti Google koupi konkurenčního DoubleClick. Pak už ale chválit přestala. Přizvala si ke slyšení šéfa Intelu z důvodu podezření zneužívání dominantní pozice na trhu výrobců čipů. Kvůli podezření z kartelové dohody uskutečnila kontroly u několika leteckých společností, které provozují pravidelné dálkové lety do Japonska a zahájila šetření podezřelé spolupráce bratislavského letiště a společnosti Ryanair.

Evropská komise dnes vyjádřila souhlas s tím, aby americký internetový gigant Google převzal společnost DoubleClick, svého rivala na trhu internetové reklamy. Loni v listopadu přitom komise dospěla k předběžnému závěru, že by převzetí za 3,1 miliardy dolarů (56,4 miliardy Kč) mohlo poškodit konkurenční prostředí. Komise nakonec ovšem otočila, dnes už podle komise Google a DoubleClick vlastně rivalové nejsou, a tak by jejich transakce neměla ovlivnit volnou soutěž na internetovém trhu.
 
Podobnou benevolenci by jistě uvítal generální ředitel amerického Intelu Paul Otellini. Zástupce největšího světového výrobce čipů bude čelit obvinění z toho, že Intel zneužívá dominantní pozici na trhu a že zavádí nedovolené slevy, aby poškodil menší rivaly. Centrální procesní jednotky od Intelu využívá 80 procent z miliardy počítačů a serverů na světě. Zbytek vyrobil jeho rival AMD. Výkonný orgán Evropské unie podezírá Intel z podplácení počítačových firem, aby čipy od AMD nepoužívaly. Intel odpověděl, že se svým rivalem soupeří sice tvrdě, ale v rámci právních mantinelů.
 
Konfrontaci s Evropskou komisí zakusí i několik aerolinek. Bylo zahájeno vyšetřování dohody o poskytování letištních služeb na bratislavském letišti, které údajně zvýhodňují největšího evropského nízkonákladového dopravce Ryanair. Komise kvůli tomu po letišti požaduje, aby jí poskytla kopii dohody. To však jeho představitelé dosud odmítali učinit.
 
Tvrději postupovala při vyšetřování vůči podezření z kartelu na dálkových spojích z Evropy do Japonska. Evropská komise dnes překvapila razií v sídlech leteckých společností Lufthansa, KLM, Air France a Alitalia. Ty údajně po dohodě stanovovaly pevné ceny letenek.