Letos se v lednu vyrábělo o desetinu víc než loni

Praha - Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční tempo růstu na 9,3 procenta z revidovaných prosincových 3,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a zařízení. Nedařilo se naopak výrobě textilních a oděvních výrobků a zpracování dřeva. Stavební výroba se oproti lednu minulého roku téměř nezměnila.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky by český průmysl v dalších obdobích neměl strádat. „Přesto je třeba počítat s určitým zpomalením oproti loňskému roku, kdy průmysl rostl průměrným meziročním tempem 8,2 procenta. Zpomalení obchodních partnerů a těsnější domácí podmínky stlačí meziroční růst průmyslové výroby podle našich odhadů k sedmi procentům, což je ale stále slušné,“ uvedl.   
 
Měsíční nominální mzda se zvýšila o 12,2 procenta na průměrných 22 367 Kč. Za vyšším růstem byly podle ČSÚ zejména výplaty prémií a odměn. Průměrná hodinová mzda byla 146,8 Kč a zvýšila se o 12,2 procenta.
 
Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v EU v prosinci 2007 meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,2 procenta. Z členských států, za které byla data dostupná, se nejvíce zvýšila v Nizozemsku o 10,3 procenta, v Litvě o 7,2 procenta a na Slovensku o 6,3 procenta. Největší pokles, o 6,5 procenta, zaznamenala Itálie.
 
Stavební výroba v lednu zpomalila meziroční tempo růstu na jedno procento. Ve srovnání s prosincem byla stavební produkce nižší o 0,5 procenta. Důvodem poklesu je vysoká srovnávací základna z ledna 2007. Loni v prosinci se stavební výroba meziročně zvýšila o 5,6 procenta.

Vydáno pod