EK chce zakázat klecový chov slepic, chovatelé protestují

Brusel/Praha - Evropská komise přichází s návrhem, aby se od roku 2012 nemohly slepice chovat v klecích. Teď by se k němu měly vyjádřit jednotlivé členské státy, chovatelé drůbeže jsou ale zásadně proti, např. v Česku se v klecích chová devět slepic z deseti. Otevírá se tak opět diskuse, jak by se daly zlepšit životní podmínky chovných zvířat.

Za poslední dva roky se situace v Česku zlepšila, téměř polovina hypermarketů již nabízí vejce slepic z neklecových chovů, ať již z chovů halových s podestýlkou či z ekologických chovů, tzv. biovejce. Zatím ale chybí nabídka z chovů volných s venkovními výběhy. „V kleci žije slepice celý svůj život na ploše o velikosti papíru A4, kde trpí a je frustrovaná. To se projevuje i na kvalitě vajec,“ vysvětluje Dita Michaličková ze Sdružení pro zvířata.
 
Spotřebitelé si mohou vybrat, jaká vejce budou kupovat. Přímo na nich je totiž kód, podle kterého se dá poznat, z jakého chovu vejce pochází - číslo 3 označuje klecový chov, kód 2 chov s podestýlkou, vejce z volného výběhu má označení 1 a biovejce 0. „Zákazník se tak může sám rozhodnout, čemu dá přednost,“ říká Libor Kytýr, ředitel komunikace řetězců Albert a Hypernova.
 
Nejlevnější jsou vejce z klecových chovů, dražší jsou z podestýlky a nejdražší jsou z ekologických farem. „Obecně lze říci, že biovejce jsou dvakrát tak drahé než ty z klecových velkochoven,“ uvádí Kytýr. Důvodem je i to, že ekofarmy musí slepice krmit z devadesáti procent biokrmivem, které je nákladnější a u nás je ho málo, takže se navíc musí dovážet ze zahraničí. „Doufáme v to, že pokud vzroste zájem o biovejce, bude se biokrmení vyrábět i u nás a cena poté klesne,“ podotýká Michaličková.
 
V posledních letech se podíl ekovajec a těch z chovů s podestýlkou zvyšuje, zatím je jejich prodej stále nízký. Do Česka se ale postupně dostává trend ze západu, kdy roste poptávka po ekologickém zboží a kdy se spotřebitelé více zajímají o původ výrobků, který kupují.