Některé dětské jídelní sady obsahují formaldehyd

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varovalo v polovině března před čínskými výrobky s motivy Medvídka Pú. Nově k nim patří lahev, která je součástí třetí části "Medvídkova jídelního servisu". Řada nebezpečných výrobků se rozšířila i o další sady dětského nádobí. Všechny pocházejí od čínského výrobce a obsahují formaldehyd, který vyvolává bolesti hlavy, záněty nosní sliznice a dráždí oči. Na nebezpečné výrobky upozornil časopis TEST.

Výrobky z melaninu jsou připevněny ke kartonovému obalu. Medvídkův talířek je zelený s bílým mezikružím, ve střední části jsou obrázky Medvídka Pú s tygrem a nápis Winnie the Pooh, okraj talíře je lemován zeleným dekorem s obrázky včel. Průměr talířku je 25 centimetrů. Vidlička má bílý podklad, horní část rukojeti je červená s bílým nápisem Winnie the Pooh.

Součástí kolekce dětského nádobíčka Medvídka Pú a časopisu Medvídek Pú a jeho báječný svět jsou také lžička a miska. Miska je z bílého plastu, dno a vnější okraj žluté. Nádobí je dekorováno obrázkem Medvídka Pú s tygrem, oslíkem a prasátkem.

V třetí části „Medvídkova jídelního servisu“, který dle informace vydavatele má mít 60 dílů, je láhev Medvídka Pú. Podle provedených testů představuje z výrobků této kolekce největší nebezpečí.  

K nebezpečným výrobkům ministerstvo zdravotnictví zařadilo také sadu, kterou tvoří talíř, lžička a vidlička. Talíř je bílý s obrázky zajíce a se zeleným lemem se zaječími stopami, stejný dekor se objevuje i na lžíci a vidličce.

Podle laboratorních testů bylo ve výrobcích zjištěno zvýšené množství formaldehydu, který může podráždit oči, vyvolává také bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Po vstřebání kůží může způsobit alergické reakce. Jídelní sady budou okamžitě staženy z trhu.

Vadné výrobky mohou zákazníci podle zákona vrátit prodejci.  

  • Nebezpečný talířek autor: ČT24, zdroj: TEST http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/125/12500.jpg
  • Dětský jídelní set autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/129/12802.jpg