Francouzská policie zatkla dalšího makléře Société Générale

Paříž - Francouzská policie dnes zadržela dalšího makléře banky Société Générale, kterého podezírá ze spoluúčasti na případu Jérôma Kerviela. Kervielovy neoprávněné transakce připravily banku, která je mimo jiné i vlastníkem české Komerční banky, o 4,8 miliardy eur.

Podle informací rozhlasové stanice Europe 1 je zadržený Kervielovým kolegou a přítelem a oba spolu prokazatelně komunikovali po internetu. Kerviel se při vyšetřování k defraudaci přiznal. Přestože tvrdil, že při svých obchodech jednal sám, upozornil, že interní limity Société Générale překračují i další makléři.

Société Générale, která je druhým největším bankovním ústavem ve Francii, se v současné době snaží překonat krizi způsobenou kromě defraudací Jérôma Kerviela také špatným oficiálním hospodařením. Další dvě miliardy eur totiž banka ztratila vinou špatných investic ve Spojených státech. Přestože se jí tento týden podařilo úspěšně prodat emisi nových akcií v celkové hodnotě 5,5 miliardy eur, stále se objevují spekulace o zájmu konkurenčních finančních ústavů na její převzetí. V této souvislosti bývá nejčastěji zmiňována největší francouzská banka BNP Paribas.

S velkými ztrátami Société Générale se nesmířili někteří akcionáři banky. Americký investor Phillip Barkett zažaloval banku, jejího generálního ředitele Daniela Boutona a na manažera Roberta Daye za to, že údajně nedostatečně informovali o všech rizicích.

Tlak na Société Générale stupňuje také samotná justice. Ta zamítla Kervielovo obvinění z podvodu. Vyšetřuje ho tak pouze z mnohem méně závažných deliktů jako narušení počítačové bezpečnosti či falšování dokumentů. Postoj soudu podporuje tvrzení Kervielových právníků, že makléř je pouze obětním beránkem a má zakrýt podivné hospodaření banky, která podle nich o jeho obchodech věděla.

Vydáno pod