PPF Investments by se zřejmě spokojil s odkupem akcií Ingostrakh

Moskva/Praha - Ruský arbitrážní soud bude večer v odročeném jednání rozhodovat o zákonnosti navýšení základního jmění pojišťovny Ingostrakh. V pojišťovně má vlastnický podíl i český subjekt PPF Investments (PPFI), ten se cítí krokem majoritního vlastníka poškozen.

PPFI loni koupil 38procentní podíl akcií ruské pojišťovny za 17 miliard korun. Majoritní vlastník, společnost Bazovyj Element si na loňské mimořádné valné hromadě ale prosadil čtyřnásobné navýšení základního jmění, které tak rozpouští rozhodovací vliv i české PPFI.
 
PPFI o připravovaném rozhodnutí údajně nebyl informován a právě tento krok teď napadá u ruské justice. „PPF Investments by se nejspíš spokojil s odkoupením svého podílu,“ odhaduje redaktor ČT Josef Pazderka. Bazovyj Elements se ale v četných mediálních vyjádřeních snaží upozorňovat na údajné protizákonné získání akcií pojišťovny ze strany PPFI.  
 
Ingostrakh je čtvrtá největší ruská pojišťovna, jejíž obrat je vyšší než miliarda dolarů. Majoritním vlastníkem je kontroverzní finančník Oleg Děripaska. PPFI na ruském trhu operuje i prostřednictvím Home and Credit Finance Bank, podíl má i v bance Nomos.