Optimismus investorů se vytratil, burzy klesaly

Praha - Optimismus investorů způsobený rozhodnutím amerického Fedu a několika dalších centrálních bank podpořit světovou ekonomiku vyprchal. Evropské akciové trhy se tak po několikadenním růstu opět propadly do červených číslel. Výjimkou nebyla ani pražská burza, index PX dnes odepsal 1,83 procenta. To je však přesto příznivější výsledek, než jakého dosáhly ostatní středoevropské trhy.

Pražskou burzu táhly nejvíce dolů akcie vlastníka České spořitelny Erste Bank, které si pohoršily bezmála o tři procenta. Ztrácely i všechny ostatní tituly, až na farmaceutickou Zentivu. Ta těžila z toho, že analytici Deutsche Bank zvýšili investiční doporučení na nákup jejích akcií.

Evropské akciové trhy k růstu příliš nepovzbudilo vyjádření předsedy Evropské komise Josého Manuela Barossa, který vyslovil obavy o evropskou ekonomiku. Evropa podle něj není imunní proti výkyvům na globálních finančních trzích. Jeho slova podpořili i analytici Credit Suisse, kteří očekávají výrazné zpomalení evropské ekonomiky. Západoevropské trhy tak klesaly zhruba dvouprocentním tempem.

Poklesem otevřela také burza na Wall Street, částečně díky novým údajům o stavu americké ekonomiky. Maloobchodní tržby za únor dále naznačují, že americká ekonomika vstupuje do recese.

Americký dolar se drží na minimálních hodnotách vůči všem světovým měnám. Vůči české měně se obchoduje v kurzu 16,13 Kč/USD. Slabý dolar ovlivňuje také ceny na komoditních trzích. Na rekordní hodnoty dnes vystoupila cena zlata, když poprvé v historii překonala hranici jednoho tisíce dolarů za troyskou unci.

Vydáno pod