Horníci chtějí do důchodu dříve

Praha - Dnes začal sjezd hornických odborů. Jedním z hlavních témat je připravovaná důchodová reforma, která dle odborů poškozuje horníky. Podle ní by se hranice odchodů do penze měla zvednout na 65 let. Horníci se ale obávají, že by se důchodu kvůli horšímu zdravotnímu stavu nemuseli dožít. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas horníkům nabídl spolupráci.

Zástupci odborů ministrovi předali petici se 14 tisíci podpisy, ve které požadují možnost nástupu do předčasné penze už v 55 letech. Podobné penzijní výhody, naopak ale jejich zrušení, způsobily bouře nevole u „těžkých“ povolání na podzim ve Francii. 

Nečas slíbil vypracovat studii s analýzou zdravotní náročnosti jejich povolání. Horníci ale požadují rychlejší řešení. Nečas navíc nabídl horníkům časově limitovanou práci v dolech jen po dobu deseti let. Proti tomu se ohradili majitelé dolů.

První návrh důchodové reformy zatím jednomyslně schválila vláda. Podle ní se věk odchodu do důchodu od roku 2030 posune na 65 let. V novém penzijním systému budou Češi odvádět povinné pojistné 35 let místo současných 25. Sněmovna by reformu měla začít projednávat v březnu.

Vydáno pod