České banky pokulhávají v efektivitě

Praha - České banky jsou méně efektivní než na západě Evropy. Nejlepší efektivitou se mohou chlubit na Islandu a ve Skandinávii, kde bankovnictví dominuje internet. Vyplývá to ze studie poradenské firmy Arthur D.Little, která sledovala hospodaření 80ti evropských bank.

Efektivita bank měří jejich schopnost ziskovosti s co nejnižšími náklady. Ikdyž se české banky chlubí mnohamiliardovými zisky, stlačit náklady pod 50 procent jim zatím nejde. Náklady výrazně klesají s využíváním telematiky, telefonního a internetového bankovnictví. Skandinávské banky spoléhají na internet, míň utratí za papír, korespondenci i za udržování poboček, které znamenají náklady na provoz a mzdy. 

„Ty východní banky zdědily hodně kamenných poboček, současně málo využívají mobilní distribuce, internet,“ všímá si generální ředitel bank Jiří Báča.

Náklady snižuje také správná produktová zacílenost. „Západní banky mají specializované produkty na určitou skupinu zákazníků, mají je dobře zanalyzované, tím pádem si mohou dovolit víc riskovat, a to jim dovoluje realizovat vyšší marže,“ uvedl partner Artur D. Little Dean Brabec. 

Nejefektivnější bankovnictví ve východním regionu mají Bulhaři. Češi jsou druzí. Podle expertů se sice dotahují třeba na Němce, nebo Portugalce, na vedoucí Islanďany ale nedosáhnou. Ti jako jediní stlačili náklady pod 50 procent a jsou tak evropskou raritou.