Alitalia přijala kupní nabídku Air France-KLM

Řím - Vedení ztrátové italské letecké společnosti Alitalia přijalo dnes v noci jednohlasně nabídku na koupi ze strany francouzsko-nizozemského přepravce Air France-KLM. Nabídka ohodnocuje celou Alitalii na 138 milionů eur (3,45 miliardy korun), což je mnohem méně, než se čekalo.

Alitalia je posledních pět let neustále ve ztrátě a Řím se snaží již déle než rok prodat státní podíl 49,9 procenta akcií, aby firma získala dlouhodobého partnera a měla šanci na přežití. Alitalii hrozilo, že jí v příštích měsících dojdou peníze na provoz a bude muset vyhlásit bankrot.

Air France-KLM předložila nabídku, podle níž vymění jednu svou akcii za 160 akcií Alitalie. Hodnota akcií Alitalie tím vychází jen 0,10 eura, což je 81 procent pod poslední tržní cenou firemních akcií. Dřívější zprávy naznačovaly, že Air France-KLM nabídne jednu svou akcii za 70 akcií Alitalie, což by oceňovalo italskou firmu na 317 milionů eur.

Air France-KLM mimoto předpokládá navýšení kapitálu Alitalie o jednu miliardu eur. Francouzsko-nizozemský partner rovněž nabídne odkoupení všech konvertibilních dluhopisů za páteční tržní cenu, což jej vyjde na dalších více než 600 milionů eur.

Italská vláda by měla o nabídce Air France-KLM jednat příští týden. Air France-KLM však říká, že zásadní pro ni bude stanovisko odborů Alitalie a postoj příští italské vlády, která vzejde z dubnových voleb. Opozice, která může volby vyhrát, prodej Alitalie kritizovala.

Odbory, které častými stávkami zhoršují ztrátovost Alitalie, se obávají rušení pracovních míst, zejména v divizi služeb AZ Servizi. Nabídka Air Fance-KLM nepočítá se zahrnutím všech součástí této divize do převzetí, což znamená, že ztráty pracovních míst budou větší, než se čekalo.

Spojení s Alitalií by dále posílilo postavení skupiny Air France-KLM. Ta je již evropskou leteckou jedničkou a podle tržeb také největší leteckou společností na světě.