Riziko zpomalení hospodářského růstu je podle šéfa MMF stále větší

Paříž - Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn dnes v Paříži řekl, že nynější krize na finančních trzích znamená "stále vážnější riziko" pro světový hospodářský růst a že jeho organizace bude muset své předpovědi tohoto růstu zrevidovat směrem dolů. Žádná čísla však v souvislosti se svým prohlášením neuvedl, zveřejněna by měla být v příštích dnech.

Strauss-Kahn se v Paříži účastní jednodenní konference o hospodářských reformách v Evropě, kterou společně pořádají MMF a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jedním z řečníků konference je také bývalý předseda slovenské vlády Mikuláš Dzurinda.

Šéf MMF uvedl, že monetární systém jako celek se začíná napínat se silným eurem na jedné straně, slabým jenem a jüanem na druhé straně a dolarem uprostřed. Prohlásil, že krize v USA je hlubší než před několika měsíci, možnost nákazy je velká a že před možným zpomalením stojí všichni, včetně rozvíjejících se ekonomik.

Generální tajemník OECD Ángel Gurría na tiskové konferenci prohlásil, že „veřejné úřady“ musejí dát najevo, že jsou připraveny udělat pro záchranu mezinárodního finančního systému vše: „Nejde o to, ospravedlňovat veřejné zásahy jako první rozhodnutí, ale systém je potřeba udržet normální.“ V zahajovacím projevu konference Gurría zdůraznil, že přes nynější problémy by evropské země neměly odkládat strukturální reformy, i když to může být lákavé.

Vydáno pod