České akcie dnes v reakci na vývoj v USA spadly o 2,49 procenta

Praha - Akcie dnes na pražské burze zahájily týden propadem. Výprodej, který postihl snad všechny světové burzy, byl podle analytiků reakcí investorů na nečekaný konec přední americké investiční banky Bear Stearns a zřejmě hluboké problémy finančního trhu a celé ekonomiky ve Spojených státech. Hlavního indexu pražského trhu PX oslabil o 2,49 procenta na 1468,5 bodu a rozšířil letošní ztrátu nad 19 procent.

Akcie v Česku nemohly globální prodeje ustát a ztrácely hned od zahájení obchodování. Nejhůře dopadly finanční emise. Akcie pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group odepsaly 5,83 procenta na 1228 korun a cenné papíry Erste bank ztratily 4,36 procenta na 896 korun.    

Nejmenším tempem klesly akcie autobazaru AAA Auto, které přišly o 0,44 procenta a prodávaly se za 18,3 koruny. I tak ale akcie AAA Auto zůstávají největším letošním propadákem s celkovou ztrátou takřka 59 procent.     

Riziko dalšího poklesu akcií přetrvávalo. Záchranná operace páté největší americké investiční banky Bear Stearns v podobě jejího převzetí konkurenční JP Morgan za zlomek nedávné burzovní ceny se uskutečnila jen několik dnů poté, co zástupci Bear Stearns ujišťovali, že nemají problémy. Jejich postup už kritizují i akcionáři, kteří považují prodej banky za podezřelý a zvažují podání žaloby na manažery společnosti.   

„Pokud nebyly Spojené státy v krizi už v předešlých dnech, jsou v ní zaručeně nyní,“ komentoval situaci hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora. Současná dramatická situace na finančních trzích je podle makléře firmy Fio, burzovní Pavla Hadrouška vyústěním a pokračováním americké hypoteční a posléze úvěrové krize.