Maloobchod v lednu zpomalil

Praha - Tržby maloobchodních prodejců v lednu opět mírně klesly. Meziročně byly o 3,3 procenta vyšší, zatímco na konci loňského roku růst činil 3,4 procenta. Důvodem je šetření domácností. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ještě na jaře minulého roku se meziroční tempo růstu maloobchodu blížilo osmi procentům, pak se ale začalo snižovat. V lednu meziměsíčně tržby maloobchodníků vzrostly o necelého půl procenta. V motoristickém odvětví, které se počítá od maloobchodu zvlášť, dokonce klesly o jedno procento.

Po započtení motoristického odvětví a očištění od sezonních vlivů přišel maloobchod oproti prosinci o desetinu procenta, meziročně si ale polepšil o 5,1 procenta. Nepříliš dobré výsledky však podle analytiků tak znepokojivé nejsou. Může za ně především střízlivější chování domácností. „Zatím to vypadá, že spotřeba domácností nebude tak rekordní jako loni, a to tempo bude zhruba poloviční, loni to bylo 7,7 procenta, letos čekáme kolem čtyřky,“ dodává analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Domácnosti vedou ke snižování spotřeby především vyšší životní náklady spojené se zavedením poplatků u lékaře, vyššími nepřímými daněmi a trvale rostoucími náklady na bydlení a energie. Spotřeba domácností tak podle ekonomů přestane výrazněji podporovat růst ekonomiky.

Vydáno pod