Americká centrální banka snížila základní úrok na 2,25 procenta

Washington - Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 2,25 procenta. Pokles úroků není žádným překvapením, analytici naopak očekávali mnohem razantnější zásah. Spekulovalo se o snížení úroků až o jeden procentní bod.

Kromě základní úrokové sazby srazil Fed o stejné procento i diskontní sazbu, která tak dosáhla 2,5 procenta. Důvodem razantních opatření americké centrální banky je další oslabení ekonomické aktivity, které dokládají nejčerstvější statistické údaje. Klesá tempo růstu spotřebitelských výdajů, neuspokojivá situace panuje i na trhu práce.   

„Finanční trhy zůstávají pod značným tlakem. Zpřísnění podmínek na úvěrových trzích a prohloubení propadu na realitním trhu bude mít zřejmě v dalších dvou až třech čtvrtletích nepříznivé dopady na ekonomiku,“ udává Fed ve svém odůvodnění.   

Základní úroková sazba je nyní nejníže od ledna 2005. Od začátku loňského roku ji Fed srazil sazby již o 3 procentní body. Aby oživila ekonomiku, přijala centrální banka řadu opatření, které použila naposledy během světové hospodářské krize ve 30. letech. Patří mezi ně mimo jiné snížení výše úroků pro přímé úvěry bankám, ke kterému přikročila v pondělí.