MF a ČNB zmrazí privatizační zisky, aby pomohly měně

Praha - Příjmy z plánované privatizace Budějovického Budvaru, ČSA nebo České pošty by měly skončit na mrtvém účtu. Ministerstvo financí tak spolu s centrální bankou zabrání spekulacím na posílení české měny a vyšší poptávce po ní v případě konverze devizových příjmů. Instituce tak naznačily, že při privatizaci se dá počítat se zájmem zahraničních subjektů.

„Konverze eur či dolarů na koruny by mohla vyvolat spekulace na posilování kurzu,“ upozornil děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz. Dá se předpokládat, že v případě prodeje státních podniků do rukou zahraničních subjektů bude prodej uskutečněn v dolarech nebo eurech a vysoká poptávka po korunách by pak vyhnala cenu české měny. Peníze zůstanou třeba na devizovém účtu ČNB a vůbec tlak na korunu nezpůsobí, tam by mohly počkat, třeba až Česko přijme euro. 

„Jde o standardní nástroj a myslím, že jde především o zájem vlády. Centrální banka je jen nástrojem,“ uvedl Schwarz. „Zájmem vlády je i udržet dynamiku exportu a silná koruna by ji mohla nabourat,“ vyjasnil hlavní důvod opatření Schwarz. Současně tak opatření měnových autorit dostojí ekonomické zkušenosti, že privatizační příjmy by neměly sloužit pro okamžitou spotřebu. 

Detaily dohody zatím nejsou známy, obě strany zatím jen potvrdily, že společný postup proti silné koruně připravují. Dohoda bankéřů a ministra financí bude v nejbližší době předložena vládě.

Vydáno pod