Amazon.com zvýšil zisk na 80 milionů dolarů, klesly mu ale marže

Los Angeles - Americká společnost Amazon.com vytvořila ve třetím čtvrtletí čistý zisk 80 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy Kč), což je proti stejnému období loni více než čtyřnásobek. Výsledek překonal odhady analytiků, akcie firmy přesto oslabily, protože firmě klesly ziskové marže. Tržby se zvýšily o 41 procent na 3,26 miliardy dolarů.

Smíšené pocity ale mají akcionáři z dopadů prodeje knihy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Kniha s názvem Harry Potter and the Deadly Hallows, která zatím nemá oficiální český překlad, sice podpořila celkové tržby, ale nepříznivě ovlivnila marže, protože se prodávala s výraznou slevou.

Zisk na akcii činil 19 centů a zvýšil se tak z pěti centů před rokem. Na trhu se podle ankety agentury Reuters očekával zisk 18 centů a tržby 3,13 miliardy USD. Pokud by se nebral v úvahu prodej Harryho Pottera, zvýšily by se tržby jen o 35 procent.

Hrubá marže se ve čtvrtletí snížila na 23,4 procenta, zatímco o rok dříve činila 23,8 procenta a v předchozím čtvrtletí 24,3 procenta. Hrubou marži lze definovat jako procentuální vyjádření hrubého zisku na čistých tržbách. Tento ukazatel vystihuje úspěšnost hospodaření firmy lépe než čistý zisk, v němž se mohou odrážet jednorázové účetní položky a další faktory.

Akcie Amazonu před zveřejněním výsledků hospodaření zpevnily asi o deset procent, po zveřejnění zprávy si ale více než deset procent odepsaly, takže se ocitly zpět na 90 dolarech. Investoři předpokládali, že firma naváže na předchozí dvě čtvrtletí, kdy hospodaření výrazně zlepšila.

„Akcie oslabily, protože se spekulovalo, že Amazon bude mít fenomenální čtvrtletí, ale nakonec překonal odhady (pouze) o jeden cent,“ řekl analytik investiční společnosti E.K. Riley Advisors Robert Toomey. Akcie Amazonu před zveřejněním zprávy uzavřely na 100,82 USD, což byl jejich první závěr nad stodolarovou hranicí od roku 2000.

„Ty akcie jsou oceněny na dokonalost, tady ale dokonalost nedostáváte,“ řekl ke kurzu akcií analytik společnosti Global Crown Capital Martin Pyykkonen. Pokud se vezme v úvahu odhadovaný zisk na akcii v roce 2008, jsou akcie Amazonu dvakrát dražší než akcie Googlu. Analytici upozorňují na nutnost zvyšování investic, což prý marže ještě více sníží.

Vydáno pod