Guvernér Tůma: České mzdy se pohybují pod evropským průměrem

Praha – České mzdy se pohybují na 70 procentech evropského průměru. Česká ekonomika roste a odboráři tlačí na zvyšování mezd především v souvislosti s nadcházejícím kolektivním vyjednáváním. Jejich požadavek na příští rok je v průměru osm procent.

„Oproti Německu to je samozřejmě méně, nicméně předstihli jsme již některé chudší země Evropské unie a i Portugalsko,“ komentoval ve studiu Dobrého rána vývoj českých mezd guvernér České národní banky (ČNB) Jan Tůma. Platy mezi jednotlivými zeměmi se porovnávají v tzv. paritě kupní síly, což znamená, že se srovnává, co si občan může v dané zemi za svůj plat koupit. „Nelze mzdy srovnávat tak, že výši platu vynásobíme příslušným kursem,“ dodal Tůma.

Guvernér Tůma se minulý týden sešel s odbory, které jej informovaly o své strategii pro nadcházející kolektivní vyjednávání. Odboráři požadují pro příští rok růst mezd a platů v průměru asi osm procent. Tůma odmítl požadavky odborů komentovat, nicméně kladně ohodnotil skutečnost, že odbory jsou si vědomy toho, že nelze uplatňovat jedno číslo napříč celou ekonomikou. Struktura jednotlivých odvětví je totiž různá a jednotlivým podnikům se také různě daří.

Tůma připustil, že v příštím roce Českou republiku čeká vyšší inflace. Nicméně podle názoru ČNB se bude jednat o jednorázový posun cenové hladiny v souvislosti se zvýšením nepřímých daní a nárůstem regulovaných nájmů.

Nevyrovnaný kurs koruny kritizuje zejména Svaz průmyslu a obchodu, který apeluje na brzké zavedení eura. Guvernér jejich požadavku rozumí, neboť exportéři, kteří své komodity vyvážejí do dolarové oblasti, jsou pod obrovským tlakem kvůli nestabilitě dolaru. Nicméně připomněl, že kurs koruny vůči euru, které je určující v zemích eurozóny, kam směřuje největší podíl českého exportu, je oproti dolaru daleko stabilnější.

Vydáno pod