Štěch požaduje 10procentní růst mezd v podnikatelské sféře

Praha - Jednotlivé odborové svazy v podnikatelské sféře by se při kolektivním vyjednávání měly snažit dosáhnout nárůstu mezd pro své zaměstnance ve výši 10 procent. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch to potvrdil ve studiu Dobrého rána s tím, že nejvyšší nárůst mezd by měli zaznamenat zaměstnanci z nízkopříjmových skupin, které by nemusely zvládnout nárůst spotřebních daní v příštím roce.

Odboráři se v úterý sešli s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou, kterému předložili svou analýzu makroekonomických ukazatelů. Z ní vyplývá, že růst mezd a platů by měl v příštím roce činit v průměru asi osm procent, z toho v podnikatelské sféře zhruba 9,5 procenta a v rozpočtové oblasti asi jen dvě procenta. Guvernér požadavky odborářů nekomentoval.

„Nárůst platů v rozpočtové sféře bude nižší, neboť vláda svojí špatnou reformou podvázala příjmy a nebude mít peníze na to, aby zaplatila kvalitní zaměstnance veřejné správy, a proto bude muset být nárůst vyšší v té podnikatelské sféře“, vysvětlil Štěch rozdíl mezi podnikatelskou a rozpočtovou sférou.

V případě, že by se mzdy zvýšily více, mohlo by to podle odborů vyvolat poptávkovou inflaci, která by opět více poškodila samotné zaměstnance a také důchodce. „Když se nám podaří prosadit 10 procent, je třeba si uvědomit, že vláda důchodcům přidá pouhých 340 korun, což je pouze zlomek nárůstu platů“ poukázal na důvody, proč odbory nepožadují ještě vyšší nárůst mezd. Štěch připustil, že největší problém odbory spatřují právě v dopadech schválené reformy veřejných rozpočtů.