Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá novelu živnostenského zákona

Praha - Živnostníkům by se mělo příští rok výrazně ulevit. Ministerstvo průmyslu a obchodu se chystá novelizovat živnostenský zákon. Zjednoduší se administrativa, lidé budou mít snazší vstup do podnikání a sníží se i počet živnostenských kategorií. Návrh dnes na svém jednání schválila vláda. Nyní ho čeká cesta parlamentem.

Nový živnostenský zákon přinese usnadnění jak těm, kteří již podnikají, tak těm, kteří s podnikáním chtějí začít. „Navržená novela zákona je pravděpodobně nejrozsáhlejší z té více než stovky novel, kterými byl zákon novelizován od svého vzniku v roce 1991. Tato novela obrací ten předchozí trend, kdy každá další změna vlastně ztěžovala a komplikovala živnostenský zákon, a tedy i vstup podnikatelů do podnikání,“ vysvětlil na dnešní tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Největší změnou bude zrušení živnostenských listů a koncesních listin. Průkazy nahradí jediný dokument - výpis z živnostenského rejstříku. Díky tomu se sníží poplatky při zahájení podnikatelské činnosti. Podle Římana ušetří každý živnostník na správních poplatcích až 63 procent, což v úhrnu představuje asi 125 milionů korun.

Zredukuje se i počet živností samotných z 261 na 95. Nejvíc ubude těch vázaných. Kromě jedné volné živnosti budou sloučeny živnosti řemeslné, vázané a koncesované. Ministr tím chce docílit zjednodušení a zpřehlednění celého systému. Živnostníci nebudou již navíc potřebovat pro zahájení činnosti praxi v oboru. Nově postačí ukončené vzdělání. Toto opatření poslouží také školství. Odborná učiliště budou mít totiž větší motivaci k tomu, aby kvalitně připravila své žáky pro praxi.

Ministerstvo chce zeštíhlit také registrační formulář, který musí každý zájemce o udělení živnosti vyplnit. „Registrační formulář na získání živnostenského oprávnění má 21 stran a 471 kolonek, kterými se musí každý prokousat. Teď se ho podařilo zredukovat na dvě stránky a 140 kolonek, což je poměrně přehlednější a jednodušší,“ zdůraznil Říman.

Navržené změny musí nyní schválit Poslanecká sněmovna a Senát. K projednání by ho měly dostat během několika měsíců. Účinnosti by mohl znovelizovaný zákon podle předpokladů ministerstva průmyslu a obchodu nabýt od 1. července 2008.

Vydáno pod