Evropská komise kritizuje fungování českého telekomunikačního trhu

Praha/Brusel - Evropské komisi se nelíbí, jak v Česku funguje trh s internetovými a telekomunikačními službami. Největší kritiku si vysloužila přenositelnost telefonních čísel, která je podle komisařů příliš drahá. Výtky ale zazněly také vůči dominantnímu postavení Telefónicy O2.

Za přenesení telefonního čísla k jinému operátorovi se v Česku platí zhruba 700 korun, průměr Evropské unie ale činí pouhých 500 korun. Českou cenu stanovil národní telekomunikační úřad poté, co se mezi operátory o výši poplatků rozhořely prudké spory. Kromě Bruselu ji kritizují i sami operátoři. „My bychom se chtěli dohodnout jinak,“ řekl České televizi tiskový mluvčí společnosti Vodafone Filip Hrubý. Zároveň zdůraznil, že je přenositelnost zbytečně složitá. Žádný reálný důvod, proč by se musela táhnout i několik týdnů, podle něj neexistuje.

Kritice přenositelnosti nahrává také fakt, že operátoři od roku 2005, kdy ji Poslanecká sněmovna uzákonila, přenesli operátoři pouhých 160 tisíc čísel. Aktivních jich přitom v České republice je více než 13 milionů.
 
Prostor pro zlepšení vidí unie i v dalších oblastech. Patří mezi ně například širokopásmové připojení k internetu - tzv. broadband, který v České republice využívá 15 procent obyvatel. Unijní průměr ale leží na 20 procentech. Země tak zaujímá v evropském žebříčku deváté místo od konce. Z nových členských států EU ji předčí Lotyško, Malta, Slovinsko a Estonsko. 
 
Potřebná opatření by měla ČR přijmout také v případě dominantního postavení Telefónicy O2, která v současnosti ovládá 83 procent trhu s ADSL připojením k internetu. Brusel kritizuje především balíčky služeb, v nichž operátor zákazníkům nabízí společně s tímto připojením i tarif pro pevnou telefonní linku a mobil. Tento balíček podle komise narušuje hospodářskou soutěž, protože slabší konkurenti na něj mohou jen velmi těžko reagovat.
 
V problémech s internetovými službami ale není Česká republika nijak osamocena. Ve využití širokopásmového připojení výrazně zaostává za Spojenými státy většina členů EU, což může vážně poškodit konkurenceschopnost společenství.