Cena zlata po snížení úroků v USA klesla

Londýn - Cena zlata vlivem úterního snížení úrokových sazeb v USA klesla téměř o šest procent a dosáhla tak nejnižších hodnot za poslední tři týdny. Obchodování ovlivnil i dolar, který zmírnil své ztráty.

Cena zlata klesla v jednu chvíli na 942,30 dolaru za troyskou unci, zatímco předchozí den uzavírala v New Yorku blízko maxima na 1002,70 dolaru. Ostatní kovy na trhu dnes cenu zlata následovaly. Platina šla dolů o tři procenta a stříbro zlevnilo o sedm procent, a dotklo se tedy rovněž nejnižší úrovně za tři týdny.    

Za zlevňováním kovů stojí zejména vývoj americké měny. „Dolar se dostal ze svých minim vůči euru a zlato kvůli tomu oslabilo,“ vysvětlil analytik investiční banky Merrill Lynch. „Ale také fakt, že cena zlata letos rostla tak rychle, znamená, že je kov náchylný k vybírání zisků,“ dodal s tím, že situace je nyní velmi proměnlivá.    

V pondělí cena zlata dosáhla rekordu 1030,80 dolaru, a byla tak 23 procent nad úrovní ze začátku roku. Zájem o kov vyvolávaly obavy z inflace a pravděpodobnost dalšího snižování úroků v USA. Někteří analytici proto připomínají, že hrozba vyšší inflace bude bránit cenám zlata klesat i v budoucnosti. Podle obchodníků se zlato k cenám nad 1000 dolarů vrátí velmi brzy.

Vydáno pod