G7 vyzvala Čínu, aby uvolnila jüan

Washington - Ministři financí nejvyspělejších zemí světa sdružených do skupiny G7 v pátečním společném prohlášení vyzvali Čínu, aby přistoupila k výrazně rychlejšímu uvolňování čínské měny. Dokument ale neobsahuje žádnou zmínku vztahující se ke slabosti amerického dolaru.

„Vítáme rozhodnutí Číny zvýšit flexibilitu čínského jüanu, ale vzhledem k nynějšímu rostoucímu přebytku na běžném účtu a domácí inflaci zdůrazňujeme nezbytnost, aby Peking umožnil rychlejší uvolňování směnného kurzu své měny,“ a tím přispěl ke zmírnění obchodní nerovnováhy ve světě, vyzývá prohlášení.

Dokument rovněž připomíná, že „světová ekonomika prochází již pátý rok v řadě výrazným růstem. Nedávné turbulence na finančních trzích, vysoká cena ropy a zpomalení, jímž prochází americký trh realit, pravděpodobně tento růst zmírní. Přesto celkový ekonomický základ je nadále silný a nastupující trhy dodávají posilování světového hospodářství významný impulz.“

Americký ministr financí Henry Paulson svým kolegům ze skupiny G7 sdělil, že silný kurz dolaru je jeho přáním. Ministři se zároveň shodli, že o devizových kurzech mají rozhodovat volné trhy na základě fundamentálních ekonomických faktorů.

Guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet zopakoval, že ECB musí zůstat ostražitá kvůli riziku vyšší inflace. Připomněl, že cenovou stabilitu ohrožují rostoucí ceny ropy a energií.

Ministři také zdůraznili, že jejich trvalou snahou je udržet silný globální růst, a proto přijali taková opatření, která důsledně chrání systémovou stabilitu globálních finančních trhů. „Měnová politika musí zůstat bdělá a udržovat cenovou stabilitu,“ upozorňuje dokument.

Kromě jiného ministři také připomínají, že zásadní role v boji za omezení světové chudoby připadá liberalizaci obchodu.

Páteční schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7 ve Washingtonu se zaměřila na otázky spojené s kurzy měn, na problémy finančních trhů a na témata ekonomického výhledu. Schůzka se konala v rámci podzimního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Členy G7 jsou USA, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Itálie a Francie.

Zasedání doprovodila v pátek večer demonstrace odpůrců globalizace namířená proti světové finanční politice, kterou antiglobalisté považují za neadekvátní. Na místo dorazily silné jednotky zásahové policie, která vyzvala účastníky průvodu, aby se v klidu rozešli. Kromě jednoho zranění a několika rozbitých výloh nebyly hlášeny žádné vážnější problémy.

Zasedání MMF se tradičně účastní i česká delegace. Letos je s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou ve Washingtonu viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Vydáno pod