Mlékaři: EU by měla zvýšit kvóty na výrobu mléka

Praha/Brusel – Vysoká poptávka po mléku a mléčných výrobcích v Evropě, ale také v Číně či Indii, žene jeho ceny nahoru. Producenti však kvůli kvótám Evropské unie víc mléka vyrobit nesmí. Evropská mlékařská asociace (EDA) proto dnes navrhla jejich zvýšení o tři až pět procent.

„Chceme, aby se kvóty zvýšily, a to od dubna 2008. Spotřeba stoupá a mnoho zemí ji za současné situace není schopno pokrýt,“ prohlásil prezident EDA Veijo Meriläinen. Podle výkonného ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce není návrh Evropské mlékařské asociace ničím novým: „Pokud vím, tak v září zasedala v Bruselu Rada ministrů, která rozhodla o tom, že komise má připravit návrh na zvýšení kvót k projednání v prosinci.“

Země visegrádské čtyřky – včetně České republiky – se již v půli září dohodly na návrhu každoročního navyšování kvót na produkci mléka v EU o pět až šest procent, a to při současném snižování pokut udělovaných producentům za překročení výrobních limitů.

„Česká republika podporuje zvýšení mléčných kvót pro členské státy. Současná situace na trhu s mlékem samozřejmě ukazuje, že přílišná regulace, kterou máme nyní, může vést ke zvýšení cen,“ dodává ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Mlékaři si pochopitelně mnou ruce. „Nynější podmínky na trhu jsou pro mlékárenství nejpříznivější za velmi dlouhou dobu,“ pochválil si dnes prezident (EDA). Mléko je teď v Česku o 2,5 koruny dražší než loni. Podle některých odhadů by jeho cena mohla do konce roku stoupnout o další 4 koruny. Výrazně zdražilo také máslo a sýr.

Podle analytika Petra Havla by to výrobci se zvyšováním cen neměli přehánět. Příliš vysoké ceny mlékárenských výroků totiž mohou znamenat propad odbytu. Nakonec tedy zřejmě rozhodne zákazník. Drahé výrobky nekoupí a jejich cena pravděpodobně zase klesne.