OECD: Mluvit o recesi v USA je předčasné, situace je ale vážná

Paříž - Spojené státy do recese zatím neupadly, tvrdí ve svém hodnocení světové ekonomiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Výsledky eurozóny jsou o něco optimističtější. Její ekonomický růst ale zůstává na spodní hranici potenciálu.

„Může být předčasné vyhlašovat recesi, ale tempo ekonomické aktivy je zatím pod potenciálem, ekonomické ochabování se rychle šíří,“ popisuje OECD situaci ve Spojených státech. Zároveň světové hospodářské velmoci doporučuje, aby její tvůrci monetární a fiskální politiky postupovali při přijímání opatření důsledně a důrazně.

Organizace zároveň varuje před nárůstem inflace. Jak ekonomiky zpomalují, pohybuje se v USA i v Evropě na velmi neuspokojivé úrovni. Do budoucna OECD předpokládá posilování inflačních tlaků. Na rozdíl od Spojených států si nevyžaduje situace v eurozóně žádné specifické stimuly.

Otřesy americké ekonomiky, které se přenáší do celého světa, odstartovala loni v létě krize na hypotečním trhu v USA. Vrstvící se problémy postupně přerostly v globální krizi finančního sektoru. Od počátku letošního roku se spekuluje o tom, zda se Spojené státy nachází v recesi. Jako první s tímto tvrzením přišla v prvních lednových dnech americká banka Merrill Lynch.