Vondra: Trh s prací do roku 2011 omezí jen Německo a Rakousko

Praha - Do roku 2011 budou mít občané nových členských zemí Evropské unie včetně Čechů omezený vstup pouze na německý a rakouský pracovní trh. Naopak Francie, Belgie a Dánsko od restrikcí zřejmě už brzy upustí. Na dnešním Žofínském fóru to řekl místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Fungování pracovních restrikcí bude EU vyhodnocovat příští rok. „Myslím, že existuje oprávněná naděje se domnívat, že tři z těch zemí - Francie, Belgie a Dánsko, už to poslední možné dvouleté období 2009 až 2011 neuplatní,“ uvedl Vondra. Naopak potíže vidí s Rakouskem a hlavně s Německem, kde jde podle něj především o psychologický problém.

Vondra zdůraznil, že omezování trhu práce v EU je naprosto zbytečné a neopodstatněné. Co se týká Belgie, již v únoru se objevily informace, že tato země zvažuje omezení pracovního trhu pro Čechy. Podle serveru EUobserver belgické ministerstvo vnitra pracuje na návrhu, který počítá s odstraněním přechodných opatření.

Podle informací serveru by pro země, které vstoupily do EU v roce 2004, měla omezení padnout od 1. května. Zatímco pro Bulhary a Rumuny, jejichž země přistoupily k EU loni v lednu, od začátku příštího roku.

Vydáno pod