ČNB představila inovovanou tisícikorunu, do oběhu půjde v dubnu

Praha - Od 1. dubna vstoupí do oběhu nová tisícikoruna s více ochrannými znaky. Distribuována bude zatím v omezeném množství bankám. Ty se budou několik týdnů s bankovkou seznamovat, pak se k ní dostanou i občané při běžných platbách. V oběhu ale i nadále zůstanou staré vzory platidla z let 1993 a 1996.

„Jde o inovovanou bankovku, která je posílena o další a propracovanější ochranné znaky,“ uvedl v Dobrém ránu ČT vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek. Ochranné prvky jsou dle Řežábka trojího druhu - pro laiky, odborníky a pak takové, o kterých se nikdy nikdo nedozví. „Laik si nejspíše všimne širšího a plného kovového proužku,“ myslí si Řežábek. Bankovku zdobí také nový podpis jejího guvernéra.   
 
Některé prvky se už prý podařilo padělat. „Falešné bankovky jsou ale po častějším použití poznat,“ nebojí se českých padělatelů Řežábek.
 
Tisícikorun je v oběhu 132 milionů kusů. Je na ně třeba papír z Německa, barvy ze Švýcarska a tisk z Růžové ulice v Praze. I tak přijde výroba jedné bankovky na méně než deset korun.