Velké mediální a internetové společnosti chtějí bojovat s piráty

Praha - Největším světovým mediálním a internetovým firmám se nelíbí nelegální kopírování a sdílení jejich produktů na internetu. Rozhodly se proto společně vyvinout technologii, která by piráty poškozující autorská práva zastavila. Spolupráci ale zatím odmítá největší světový vyhledávač - Google.

Do protipirátského paktu se zapojili americká mediální společnost Viacom, filmové studio Walt Disney, výrobce softwaru Microsoft, provozovatel sociálních sítí MySpace a televizní kanály Fox Channel a NBC Universal. Pomoci jim mají nové technologie a jasná pravidla umísťovaní videosouborů na web. Detaily svého postupu zatím tají.

Opatření, které pakt společností připravuje, by nemělo zamezit šíření videa, které nepodléhá autorským právům. „Využít obrovského potenciálu online videa a dalšího obsahu na internetu bude možné i s jasnými pravidly,“ ubezpečil výkonný ředitel společnosti Walt Disney Bob Iger.

Na podobném projektu již pracuje také Google. V současné době testuje video-srovnávací databázi, která má usnadnit identifikaci pirátského materiálu na internetu. Do nově vytvořeného paktu se ale zatím nezapojil. Jeho účast by přitom posunula celý projekt vpřed. Google totiž nejenže disponuje moderními technologiemi, ale provozuje i videoserver YouTube. Důležitost účasti Googlu ve společném projektu potvrzují také účastníci paktu. „Věřím, že někdy v budoucnosti budeme moci spolupracovat s Googlem,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters výkonný ředitel společnosti Viacom Philippe Dauman.