Zdražování potravin v ČR pokračuje

Český statistický úřad dnes zveřejnil průměrné výsledky šetření cen některých potravin. Ze statistiky je patrné, že oproti minulému týdnu zdražily zejména vejce, maso a mléčné výrobky. Mírně vzrostly také ceny pečiva, přestože západní státy začínají postupně zaznamenávat jejich pokles.

Kilogram hovězího masa zdražil o korunu, vepřové zaznamenalo nárůst téměř o tři Kč za jeden kilogram. Nejhorší je ale situace u mléčných výrobků, především u másla. Ještě před týdnem stál jeden kilogram 139,30 Kč. V tomto týdnu za něj spotřebitelé v průměru zaplatili 142,51 korun. Alarmující je, že za poslední dva měsíce máslo podražilo zhruba o čtvrtinu.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) je nutné důvody spatřovat v nedostatečné produkci, kterou limitují kvóty EU. „Nejlepší by bylo zvýšit kvóty, které Evropská unie poměrně striktně dodržuje už několik let. Domnívám se, že v současné době je důvod pro to, aby se ty kvóty zvýšily a aby se nevyžadovaly případně tak vysoké pokuty za to, že některá ze zemí kvóty překročí,“ vysvětlil Gandalovič v pátečním Dobrém ránu.

Za vážnější považuje Petr Gandalovič situaci v oblasti obilí, a tedy i pekařských výrobků, v jejichž případě jsou ceny určovány čistě trhem. „Cena obilí je tažena nahoru celosvětovou poptávkou. Viděli jsme fakticky, že se meziročně zvýšila o 100 procent. Na ceně pekařských výrobků se to samozřejmě musí projevit. Na druhé straně nemusíme očekávat tak velký nárůst, protože cena obilí samotného se projevuje na ceně chleba jenom asi z 15 procent. Horší potom je ta otázka souběhu s nárůstem cen energií,“ zdůraznil ministr zemědělství.

Zdražování potravinářský výrobků je v poslední době velmi aktuální. Analytici se shodují na tom, že se bude pokračovat i nadále. Některé odhady hovoří o tom, že by meziroční nárůst v prvním čtvrtletí příštího roku mohl dosáhnout až 7 procent.