Na palubě letadel Emirates už se běžně telefonuje

Dubaj - Aerolinky Emirates jsou první leteckou společností, která spustila komerční provoz služby umožňující cestujícím telefonovat z mobilů z paluby letadel během letu. První takový telefonát během komerčního letu se uskutečnil ve čtvrtek na palubě letadla A340-300 na cestě do Casablanky. Aerolinky investovaly do systému Aeromobile, který umožňuje telefonování z paluby, 27 milionů USD (téměř 446 milionů Kč).

Emirates spolu s firmou Aeromobile v uplynulých 18 měsících úzce spolupracovaly s regulačními a telekomunikačními společnostmi na světě, aby mohly dokončit testovací a certifikační proces. Služba se aktivuje až ve chvíli, kdy je letadlo v letové hladině. Palubní personál má nad systémem plnou kontrolu a v případě potřeby ho může vypnout nebo omezit a nastavit třeba v noci pouze na příjem a zasílání textových zpráv. Počet hovorů uskutečněných v jednu chvíli je omezen na pět až šest. Služba je zpoplatněna jako roamingový hovor podle sazeb poskytovaných operátorem volajícího.

Dříve bylo z paluby letadel Emirates možné využít takzvaného in-seat phone, kromě volání v ceně 5 dolarů za minutu hovoru bylo možné posílat zprávy i e-maily. In-seat phone prý užívalo až 7 tisíc cestujících měsíčně. To bylo dle výkonného ředitele Emirates Sheikha Ahmed bin Saeed Al-Maktouma hlavním impulzem pro zavedení služby, po které je vysoká poptávka. Aerolinky vybavily systémem Aeromobile i další letadlo, a to Boeing 737-300. 

Systém Aeromobile na palubě letadel je prý bezpečný, protože telefony potřebují k připojení pouze minimální výkon. Antény pro mobily jsou umístěné v letadle, kde tak vzniká malá komunikační síť. Z kabiny jiné zařízení vyšle data na družici, která je přenese na pozemní stanici.

Vydáno pod