České zemědělce čekají změny v dotacích

Praha - V Praze dnes končí dvoudenní konference o zemědělství, potravinářství a rozvoji venkova pod názvem Severní Amerika - Evropská unie. Kromě jiného jsou tématem rozdílné způsoby dotací pro evropské a severoamerické zemědělce.

Na rozdíl od evropských zemědělců, kteří dostávají dotace bez ohledu na aktuální podmínky, je finanční podpora severoamerických farmářů daleko sofistikovanější a lépe vyrovnává rizika zemědělské výroby. „Dotace jsou zaměřeny na vyrovnávání klimatických rizik a tržeb. Je to určitá záchytná síť. Kdežto v Evropě dotace, které byly na výrobu, přecházejí bez ohledu na podmínky v současné době na dotace sociální, na udržení malé farmy,“ upřesňuje prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Nedá se tedy říci, že farmáři USA pracují bez dotací. Ty jsou jen daleko sofistikovanější a méně dráždí daňové poplatníky. Z celkového pohledu je systém pro farmáře v Americe svobodnější. K lepšímu by se ale měly změnit dotace i v České republice.

„Odpoutají se od výroby, čili už farmáři nebude předepsáno, co má vyrábět, ale dotace v podobě pevných částek budou směřovány na farmu. Část dotací se odpoutá zcela a půjde do rozvoje venkova a diverzifikovaných činností,“ popisuje Veleba.

Velká perspektiva a budoucnost čeká především rostlinnou produkci. Především díky tomu, že v Severní Americe je momentálně obrovský boom biopaliv, který se pozitivně promítne i do evropského rostlinného zemědělství.

Vydáno pod