Rekonstrukce brněnského nádraží bude stát až 3 miliardy korun

Brno - I když dostane Brno za 6 let nové vlakové nádraží, památkově chráněná budova starého projde rekonstrukcí. Stejně jako pražské hlavní nádraží se zapojí do projektu Živá nádraží, a jeho přeměnu v moderní prostory tak zaplatí soukromý investor. Celková hodnota renovace a úpravy okolí podle něj dosáhne až 3 miliard korun.

Nádraží zrekonstruuje společnost Brno New Station Development. Pro začátek počítá s investicí 130 milionů korun. „Samozřejmě, (celková) investice bude mnohem vyšší. Předpokládám ji v lokalitě nádraží a okolí v rozmezí 2 až 3 miliard,“ nastínil ředitel Brno New Station Development Radek Konečný.

Odměnou za provedenou rekonstrukci bude firmě fakt, že bude moci opravenou budovu bezplatně využívat pro komerční účely po dobu 30 až 40 let. Podobná je situace i na pražském hlavním nádraží. Jeho modernizaci financuje italská firma Grandi Stazioni a užívat ho bude moci 30 let.

Stejný postup chtějí České dráhy využít i při opravách dalších stanic - během příštích dvou let celkem u šedesáti. Během dalších tří let by se mohl počet zahájených renovací vyšplhat až na sto. Práce pověřené firmy již zahájily mimo jiné v Havlíčkově Brodě, Teplicích, Kolíně a Mariánských Lázních. V Praze do projektu spadají kromě hlavního nádraží také stanice na Žižkově, Smíchově, v Holešovicích a Dejvicích.