Češi možná postaví v SAE unikátní lyžařskou halu

Dubaj - Češi by v arabském emirátu Abú Zabí údajně mohli stavět unikátní halu na lyžování. Měla by být dokonce větší než komplex, který již stojí v Dubaji. Halu postaví společnost Vítkovice holding.

Projekt údajně počítá se svahem délky až dva kilometry a šířkou 200 metrů. Podobná hala v Dubaji má přitom délku 400 metrů a šířku 80 metrů. V dolní části komplexu budou ale zároveň golfová hřiště nebo restaurace. V Dubaji jsou pro lyžaře k dispozici vleky, které je dopraví na pět svahů, jež nabízejí sjezdovky různé délky a obtížnosti.
 
Ředitel společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík, uvedl, že jeho společnost by mohla stavět i další speciální stavby, jako jsou výškové budovy nebo mosty. Firma by se také mohla zapojit do stavby nových rafinérií. Celková výše zakázky zakotvená v kontraktu, který představitelé firmy v SAE podepíší, se bude pohybovat kolem miliardy eur.
   
Zakázka je dalším úspěchem, který jde částečně na vrub i snaze premiéra Mirka Topolánka o hlubší partnerské vztahy mezi ekonomickými subjekty u nás a v zahraničí. Dnes končí pětidenní cestu, během které postupně navštívil Jemen, Vietnam a Spojené arabské emiráty (SAE). Ve všech zemích jednal především o ekonomických vztazích. Premiér se mimo jiné zúčastnil semináře Dubajské obchodní komory. Měl by se také setkat s vládcem tamního emirátu Muhammadem bin Rašídem Maktúmem.