Česko čekají nové arbitráže a hrozí stamilionové ztráty

Praha - S odvoláním na šéfa mezinárodního odboru ministerstva financí Radka Šnábla dnes Hospodářské noviny uvedly, že českému státu hrozí další arbtráže, ve kterých jde o stamiliony korun. Například za zmařenou investici do golfového hřiště Cihelna podal německý podnikatel takzvané oznámení o sporu a požaduje 620 milionů korun. V dalším sporu, "Nepolský versus Česko" o pozemkové investice, žalující strana požaduje 180 milionů korun. V březnu zažalovala stát o 330 milionů korun také norská společnost, a to kvůli zmařené investici při obchodu a zpracování ryb.

Českou republiku stály dosud prohrané arbitráže zhruba 12 miliard korun. Nyní se stát účastní asi 12 sporů, v nichž se rozhoduje o dalších 50 miliardách. Zatím nejvíce stát zaplatil společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova, tehdy ČR zaplatila 10,7 miliardy korun.

K arbitráži zřejmě míří dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus se nyní rozhodl, že bude po státu požadovat 620 milionů korun za zmařenou investici. „Tuhle kauzu musíme brát hodně vážně,“ uvedl Šnábl. Již před několika lety se o případ zajímala také policie. Správkyně konkurzní podstaty golfového hřiště Alena Kasalová byla tehdy obviněna z porušení povinností při správě cizího majetku.

Podle deníku je nyní čerstvý také spor o pozemkové investice, označovaný jako „Nepolský versus Česko“, ve kterém chce žalující strana získat 180 milionů korun. Aktuální je rovněž spor s norskou společností Czechoslonor kvůli zmařené investici. V této kauze policie vyšetřovala dokonce čtyři konkurzní správce. Posledního podezírala z vymáhání a přijetí půlmilionového úplatku, za který chtěl údajně ovlivnit konkurz firmy na zpracování ryb.

Většina kauz, včetně sporů s Nomurou či Union bankou, se má podle listu uzavřít letos a ministerstvo financí slibuje, že udělá vše pro vítězství. „Přešli jsme z alibistické pasivity do aktivní obrany. Musíme odradit další podnikatele, kteří by se chtěli na Česku hojit,“ uvedl Šnábl. Stát chce podle něj například podávat protižaloby a platit si dražší právníky se zahraničním renomé.

Konkrétní příklady razantního postupu úředníků už se objevují. Například u spletitého sporu s japonskou Nomurou, v němž na stát podala žalobu i domácí banka ČSOB, už také ministerstvo financí naopak zažalovalo banku ČSOB. A o podobném postupu uvažuje ministerstvo i v čerstvém případě Czechoslonoru. „Dočká se nejen naprosto tvrdé obrany, ale i obrovského překvapení. Souhlasím s názorem majitelů firmy, že v té kauze je řada podivných věcí. Ale naprosto nesouhlasím s tím, že něco způsobil stát. Zatím to vypadá, že příběh s poškozeným je přesně naopak,“ uvedl Šnábl.