Stát vybral za lednové daně rekordních 7,6 miliardy korun

Praha - Výběr daní z příjmu byl letos v lednu rekordní. Na dani z příjmu fyzických osob přišlo ministerstvu financí v únoru 7,6 miliardy korun. Jde o částku, kterou byly zdaněny lednové platy, a tedy o první údaj, jak funguje reforma veřejných financí.

Lafferova křivka zřejmě funguje a ministru financí se možná podařilo najít její amplitudu. I tak by se dalo shodnotit nastavení daňové reformy. Zjednodušeně: čím nižší daňová kvóta, tím vyšší absolutní výběr daně. Ještě nikdy stát v lednu od občanů nevybral tolik peněz. Je to o 200 milionů víc než loni, v posledním roce před reformou. Ministerstvo financí přitom předpokládalo, že se nevybere ani sedm miliard.

Experti hledají vysvětlení v tom, jak své daně optimalizují podnikatelé. Po reformě mají dvě možnosti. Mohou jako dosud svůj zisk zdanit podnikovou daní se sazbou 24 procent, anebo si zisk vyplatit jako mimořádné prémie, a pak je zdanit rovnou sazbou daně z příjmu občanů ve výši 15 procent. To před reformou nešlo, mimořádné prémie by se zdaňovaly podle nejvyšší sazby daně z příjmu, tedy 32 procent, a ještě se z nich odvádělo pojistné.

Stát tím získá vyšší výdělek na dani z příjmu občanů než čekal, za rok však přijde o víc na podnikových daních. „Na základě jednoho měsíčního údaje si ministerstvo jako seriózní instituce nemůže na rozdíl od žurnalistů a analytiků dovolit vyvozovat takovéto závěry,“ mírnil nadšení Jakub Haas z tiskového odboru.

Vydáno pod