ICQ do mobilů se má rodit v Česku

Praha - V České republice by ještě letos mělo vzniknout globální centrum pro vývoj mobilní verze komunikačního nástroje ICQ. Vývojové centrum by mělo být součástí společnosti Centrum.cz Holding, která provozuje například portály Centrum a Atlas.

Programátoři z Česka se budou moci podle informací ČTK podílet nejen na vývoji mobilního ICQ pro Českou republiku, ale podporovat i lokalizace pro další země. V první fázi má centrum zaměstnávat do deseti programátorů, později se má jejich počet rozšířit.

Zástupcem ICQ pro ČR je již dva roky portál Atlas, který se stal v únoru součástí Centrum.cz Holding. Lokální verzi ICQ Atlas poprvé nabídnul na podzim roku 2006.

ICQ je v současnosti v Česku nejrozšířenější komunikační program, který má více než dva miliony aktivních uživatelů. ICQ nabízí i další možnosti komunikace, jako například SMS posílané na mobil zdarma, či VoIP. Jeho využití přímo v mobilních telefonech však dosud bylo omezené. Mobilní verze ICQ by také měla umožnit získávat příjmy z reklamy na displejích telefonů.