Investoři: Zimbabwe se stane po sobotních volbách lákavou zemí

Harare - Zahraniční investoři věří, že by sobotní volby v africkém Zimbabwe mohly přinést politické změny, které krizí zasaženou zemi zatraktivní pro příliv zahraničního kapitálu. O investice v jihoafrickém státě se zajímá především Čína.

Volby, které v Zimbabwe proběhnou v sobotu 29. března, budou nejzásadnějším testem politiky prezidenta Roberta Mugabeho, který patří k vládnoucím garniturám v zemi již 28 let. Pokud by skutečně zvítězil jeden z jeho rivalů - Simba Makoni, nebo Morgan Tsvangirai, znamenalo by to začátek prosazování změn sloužících k oživení zmrzačené ekonomiky, které stojí v centru kampaně obou prezidentových protikandidátů.

Pokud by k politickému obratu skutečně došlo, znamenalo by to pro Zimbabwe příliv zahraničních investorů. Aktiva afrického státu jsou totiž velmi levná, a slibují tak v případě oživení ekonomiky velké zisky. O investiční příležitosti v zemi, bohaté na zásoby zlata, uranu, platiny a diamantů, mají zájem zejména Číňané. I přes dosavadní nepříznivou ekonomicko-politickou situaci investovali v Zimbabwe již loni 1,6 miliardy amerických dolarů.

Díky Mugabeho politice došlo v Zimbabwe v průběhu 90. letech k výraznému zhoršení hospodářské situace. Z dříve prosperující a ekonomicky soběstačné země se stal stát trpící inflací přesahující 100 tisíc procent, jehož obyvatelé strádají kvůli nedostatku jídla.