Tata získá Jaguar a Land Rover za 2,3 miliardy dolarů

Bombaj - Americká automobilka Ford prodá své značky Jaguar a Land Rover indické firmě Tata. Zaplatí za ně 2,3 miliardy dolarů. Automobilka, která mimo jiné vyrábí také nejlevnější vůz světa (Tata Nano), se tak stane majitelem dvou tradičně luxusních značek.

„Jisté riziko poškození image tam je. Na druhou stranu Jaguaru se v poslední době moc nedaří a je to ve své podstatě jeho šance na přežití,“ přiznává šéfredaktor časopisu Auto7 Jan Blažek.

Ford už loni prodal jiného britského výrobce prémiových automobilů. Z lepších značek mu tak zbývá už jen švédské Volvo. Důvodem prodejů jsou problémy Fordu na domácím trhu, kde se potýká s miliardovými ztrátami. S luxusními značkami měl přitom dříve velké plány. Členy divize Premier automotive Group byly Jaguar, Land Rover, Aston Martin a Lincoln.

V cizích rukou je celý britský automobilový průmysl. Rolls-Royce patří BMW, Bentley ovládá Volkswagen. Rover, kterého se BMW zbavilo v roce 2000, převzala po jeho krachu čínská Shanghai Automotive Industrial a přejmenovala ho na Roewe.