Největší českou konzervárnu Hamé mohou koupit Islanďané

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže posvětil prodej společnosti Hamé islandské skupině Nordic Partners. Fúzi schválil bez jakýchkoliv podmínek, protože podle něj nepoškodí český trh. Stejně úřad reagoval i na žádost Nordic Pertners o koupi výrobce masných produktů Otomac.

Nordic Partners provozuje potravinářské podniky v Litvě, Lotyšsku a Polsku. Jeho divize Nordic Food zatím do Česka dováží cukrovinky, sladké pečivo a nealkoholické nápoje. Díky koupi české konzervárny skupina Nordic Partners významně posílí své postavení ve střední Evropě.

Skupina po začlenění Hamé vyprodukuje přibližně 170 tisíc tun potravinářských výrobků a více než 100 milionů litrů nápojů. Konsolidované tržby by mohly přesáhnout 400 milionů eur (kolem deseti miliard korun). Tržby Hamé z toho budou tvořit téměř polovinu.

Společnost Hamé patří se svými 3 000 zaměstnanci mezi největší potravinářské podniky v Česku. Vyrábí kečupy, paštiky, konzervy i zavařeniny a bagety. Kromě českých závodů má dceřiné firmy také v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a Slovensku. Své zboží exportuje do další třicítky zemí včetně Kuby, Libye či Japonska. Pod Hamé patří mimo jiné značky Otma, Veselá pastýřka či Znojmia.

Vydáno pod