Airbus dodá tankery pro britské letectvo

Paříž - Evropský výrobce letadel Airbus získá další velkou vojenskou zakázku. Britské RAF dodá letecké tankery dohromady za 18 miliard eur. Šéf mateřské skupiny EADS Jean-Louis Gallois to dnes potvrdil v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro.

O tom, že budou do britských vojenských letadel za letu tankovat palivo upravené Airbusy A330, rozhodla britská armáda už v roce 2005. Kvůli komplikacím ohledně financování zakázky však ke konečné dohodě dochází až nyní. Vlastníkem letounů by mělo být konsorcium AirTanker, v němž vedle EADS figurují společnosti Cobham, Rolls-Royce, VT Group a Thales. Královskému letectvu tankery pronajme na 27 let.

O létající tankery evropského výrobce je ve světě velký zájem. Zakázky už na ně přišly z Austrálie, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Spojených států.

Právě porážku v tendru na dodávky tankerů pro americkou armádu v hodnotě 35 miliard dolarů těžce nese domácí Boeing. Ten zpochybňuje férovost soutěže a podal už kvůli tomu stížnost k americkému Kongresu.

I přes vysokou poptávku po vojenských letadlech se Airbus stále potýká s finančními problémy. Loni uzavřel hospodaření se ztrátou 446 milionů eur. Do červených čísel společnost dostaly zejména komplikace při vývoji obřího Airbusu A380. V současnosti navíc firma musí snižovat náklady i kvůli silnému euru. V evropské měně totiž hradí náklady, ale letadla prodává v dolarech. Kvůli euru už Airbus zastavil jednání o prodeji závodů v německých městech Nordenham, Varel a Augsburk. Prodej továren je součástí ozdravného programu Power8, který má společnost dostat zpět do zisku.