ČEZ má problémy se svými bulharskými investicemi

Praha - Expanze společnosti ČEZ do Bulharska se komplikuje. Tamní regulační komise totiž zamítla plán energetického giganta na spojení tří bulharských distribučních firem. Nepovolila ani rychlejší růst ceny elektrické energie, o který ČEZ usiloval, aby uspíšil návratnost mnohamilionové investice.

ČEZ chtěl své tři bulharské společnosti sloučit do CEZ Distribution Bulgaria. Svůj záměr oznámil v srpnu a uskutečnit ho chtěl v říjnu. Státní energetická a vodní regulační komise ho ale zamítla. Dalším případem, ve kterém společnost ČEZ narazila na bulharskou komisi, jsou ceny elektrické energie. Všechny tři firmy vlastněné českým holdingem i elektrárna ve Varně se s ní již delší dobu soudí kvůli cenám, které pro ně stanovila v říjnu 2005 a 2006.

Český dodavatel elektřiny v Bulharsku vynakládá značné prostředky. V letošním roce plánuje v zemi investovat 49,1 milionu eur, v přepočtu tedy asi 1,38 miliardy korun. Tyto peníze mají směřovat především do modernizace rozvodné sítě. Přesto se obyvatelům země jeho politika nelíbí. „Je potřeba vidět, že firma, která prakticky monopolně dodává elektrickou energii pro třetinu Bulharska, těžko může být Bulhary milována, zejména ve chvíli, kdy dochází celosvětově ke zdražování energií,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi velvyslanec ČR v Bulharsku Martin Klepetko.

ČEZ se potýká také se špatnou platební morálkou bulharských odběratelů. Za nezaplacenou elektrickou energii od velkoodběratelů i domácností již vymáhá 34 milionů USD. Nejvíce mu dluží společnost Bobov Dol.

Energetický konzultant firmy ENA Jiří Gavor se ale domnívá, že by současné problémy v Bulharsku neměly českého energetického giganta příliš ohrozit: „ČEZ při té expanzi do východní Evropy musel počítat s tím, že je to poněkud rizikovější prostředí než ve stabilizovaných ekonomikách, jako je už i Česko. Myslím si, že to celkově nějak výrazně hospodaření ČEZu neovlivní. Podstata jeho příjmů leží jednoznačně v České republice a bude to tak ještě dlouhou dobu.“

Tvrzení Gavora potvrzuje fakt, že se ČEZ v Bulharsku zajímá o další projekt. Je jím výstavba jaderné elektrárny Belene. Vyrůst mají dva bloky, každý o výkonu 1000 megawatt. O investici se uchází mimo jiné velké německé společnosti RWE a E.ON.