Trhy posilovaly, pražská burza o 2 procenta

Praha - Dnešní obchodování na domácích i světových trzích se neslo na vlně optimismu. Hlavní index pražské burzy PX posílil proti středečnímu závěru o 2,03 procenta na 1541,4 bodu.

Nejvíce vděčí pražská burza za svůj růst akciím Erste Bank. Investoři přijali velmi kladně zprávu o prodeji českých a slovenských pojišťoven, za něž finanční skupina měla utržit až 37 miliard korun. Akcie Erste Bank si tak připsaly 6,70 procenta. Pojišťovny získá jiný hráč na pražském akciovém trhu - Vienna Insurance Group (VIG). Jejím akciím se dnes nedařilo a odepsaly zhruba pět procent.

Nejlépe si dnes nevedly ani akcie textilky Pegas Nonwovens, které ztratily 2,27 procenta. O téměř 1,5 procenta naopak posílily akcie developerské společnosti Orco, která má dnes po skončení seance na pařížské burze zveřejnit kompletní výsledky za loňský rok.

Polepšily si i ostatní evropské trhy. Pozitivně přijaly údaje z amerického trhu práce. Příliš optimismu však investorům do žil nevlily revidované údaje o růstu ekonomiky USA v posledním loňském čtvrtletí. HDP si v tomto období polepšilo o pouhých 0,6 procenta, což je výrazné zpomalení proti růstu o 4,9 procenta o čtvrtletí dříve. Výrazně více, než se čekalo, se také v závěru loňského roku snížily zisky amerických firem.