O Nobelovu cenu za ekonomii se dělí Hurwicz, Maskin a Myerson

Stockholm – Švédská akademie věd dnes udělila Nobelovu cenu za ekonomii. Dělí se o ni tři američtí ekonomové Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson. Cenu získali za položení základů teorie, která určuje, za jakých podmínek budou konkrétní trhy a mechanismy fungovat společensky žádoucím způsobem.

Američan ruského původu Hurwicz, který se ve svých 90 letech stal nejstarším laureátem Nobelovy ceny, podle akademie celou teorii inicioval a Maskin z Princetonské univerzity s Myersonem z Chicaga ji rozvinuli.

Akademie uvedla, že teorie navrhování (design theory) umožňuje ekonomům rozvrhovat situace, kdy budou trhy směřovat k požadovanému výsledku. Zásadní pro správný výsledek je přitom nastavení pobídek jednotlivých aktérů, to pak zajistí požadovaný výsledek.

Výsledky této teorie, úzce propojené s teorií her nebo s teorií ekonomických kontraktů, je možné použít při určování pravidel pro aukce nebo specifické trhy. Lze je však také užít pro rozmisťování mediků do nemocničních praxí nebo ve veřejných financích pro určení optimálního daňového systému. Požadovaným výsledkem může být v ekonomice především větší společenský blahobyt či zdravá rozpočtová bilance.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi pět původních cen, jejichž udělování si ve své poslední vůli vymínil vynálezce dynamitu Alfred Nobel. Poprvé ji švédská akedemie udělila v roce 1969 Ragnaru Frischovi a Janu Tinbergenovi za rozvoj a aplikaci dynamických modelů při analýze ekonomických procesů.

Vítězové Nobelovy ceny za ekonomii dostanou deset milionů švédských korun (v přepočtu 30 milionů Kč). Na slavnostním ceremoniálu 10. prosince od švédského krále převezmou zlatou medaili a diplom.

Vydáno pod